Hrastovlje – jeseni se bom vrnila, da bom okusila sladko grozdje /Autumn I´ll be back to taste the sweet grapes, 2011

  • Oil on canvas, 148 x 99 cm
  • Permanent Collection of BTC Družba, d.d.
  • VENUE: Kristalna palača, Ljubljana, Slovenija (www.kristalna-palaca.com)
  • foto: Gregor Kerle

Iz zapisa v letu 2011:

Hrastovlje so umetniška duša Istre. Ponašajo s svetovno znano cerkvijo sv. Trojice iz 13. stoletja, ki je v celoti poslikana s freskami iz leta 1490. Najznamenitejši je Mrtvaški ples, delo Janeza iz Kastva, ki ponazarja, da smo pred smrtjo vsi enaki. Ostale freske, poleg podob mučenk in prerokov, ponazarjajo motive iz Stare zaveze – genezo, pohod sv. Treh kraljev, simbole dvanajstih mesecev, prizore Kristusovega trpljenja …

Cerkev obkroža obzidje iz 16. stoletja z dvema obrambnima stolpoma. Sprva je obrambni tabor služil za obrambo pred Turki, kasneje pa je četverokotno taborsko obzidje vaščanom nudilo varno zavetje pred grozotami beneško-avstrijskih vojn. Hrastoveljska cerkvica z obrambnim taborom velja danes za najkvalitetnejšo kulturno-zgodovinsko znamenitost v Sloveniji in na svetu.

Sama sem Hrastvolje prvič obiskala letos januarja in slikovitost narave ter cerkvice me je tako prevzela, da sem začela delati tudi nov slikarski opus prav na to temo. Pričujoča slika (zabeležena fotografsko) je bila posneta v mrzli in ostri burji, komaj sem še premikala prste na svojem sprožilcu. Mrak se je že bližal in topli toni nežno roza marelične dajejo spominu na hlad tistega dne še poseben čar. Suhe vejice vinske trte na levi strani so stale osamljene, a trdno. Jeseni se bom vrnila, da bom okusila sladko grozdje.